Ziua mondial─â de combatere a SIDA 2020 ­čśĚ

Distribui╚Ťi

Ô×░Ziua Mondial─â de Lupt─â ├Ämpotriva SIDA se celebreaz─â la 1 decembrie ├«ncep├ónd din anul 1988, oferind oamenilor din lumea ├«ntreag─â oportunitatea de a se uni ├«n lupta ├«mpotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnostica╚Ťi cu aceast─â infec╚Ťie ╚Öi de a-i comemora pe cei care au decedat datorit─â bolilor asociate SIDA.

Ô×░Ziua Mondial─â SIDA este un prilej pentru partenerii publici ┼či priva┼úi, angaja┼úi ├«n lupta ├«mpotriva acestei boli s─â ridice nivelul

de con┼čtientizare ┼či de cuno┼čtin┼úe despre statusul actual al pandemiei, precum ┼či o ocazie de ├«ncurajare a progreselor realizate ├«n zona prevenirii transmiterii HIV/SIDA, a tratamentului ┼či a ├«ngrijirii, at├ót ├«n ┼ú─ârile cu rat─â crescut─â a prevalen┼úei c├ót ┼či ├«n celelalte ┼ú─âri din lume.

SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite) este o afectiune provocata de virusul imunodeficientei umane, HIV, care ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.

Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, in urma infectiei, declanseaza Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA).

Este important de retinut ca nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifesta si SIDA.

Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor infectate cu HIV si conduce la o expunere marita catre infectii sau catre anumite forme de cancer.

Principala cazuza a contaminarii cu virusul HIV/SIDA este interactiunea cu o  persoana seropozitiva la HIV care, insa, nu prezinta in mod obligatoriu semnele bolii.

Simptomele infectiei ­čśĚ
Infectia acuta – Simptomatologie nespecifica ce poate aparea pe parcursul primei luni de la contactul infectat. Infectia HIV este rareori diagnosticata in aceasta perioada. Aceasta primo-infectie ia aspectul unei mononucleoze infectioase:

Ôľ¬ febra care poate dura si o luna;

Ôľ¬ tumefactie a ganglionilor limfatici;

Ôľ¬ curbaturi, dureri articulare;

Ôľ¬ eruptie cutanata care evoca o rujeola – sau uneori urticarie;

Ôľ¬ disfagie (greutate la inghitit) dureroasa.

In cursul acestei faze au mai fost descrise si candidoze acute, care afecteaza mucoasele, ca si ulceratii bucale. Mult mai rar survin manifestari neurologice: meningita acuta limfocitara, paralizie faciala, mielopatie, neuropatie periferica, encefalita. Aceasta primo-infectie dispare spontan in aproximativ o luna.

Diagnosticarea infectiei cu SIDA ­čöČ
Se efectuează  un test ELISA. Daca testul este pozitiv, se efectueaza un test Western Blot de confirmare. Daca ELISA este negativ insa exista suspiciune clinica sau epidemiologica de infectie HIV recenta, fie se efectueaza incarcatura virala, fie se repeta testul ELISA.

┬áTratamentul infectiei cu SIDA­čĺë
Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiretrovirale care actioneaza in diferite etape ale replicarii virale. Tratamentul infectiei HIV este intotdeauna combinat (bazat pe asocieri medicamentoase), administrandu-se mai multe antiretrovirale pentru a se asigura blocarea mai multor mecanisme de replicare virala.

Scopul campaniei este de con╚Ötientizare a popula┼úiei generale ╚Öi ├«n special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalit─â╚Ťile de transmitere, prevenire, testare ╚Öi tratament a infec╚Ťiei HIV/SIDA ╚Öi promovarea unor comportamente s─ân─âtoase legate de propria via╚Ť─â sexual─â.

Campania isi propune ca obiective ┬áaccesul necondi┼úionat la preven┼úia HIV, tratament, ├«ngrijiri ┼či suport social; reducerea num─ârului persoanelor infectate cu HIV; informarea ┼či educarea popula┼úiei, ├«n special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, combaterea stigmatiz─ârii ╚Öi discrimin─ârii legate de HIV/SIDA.

Las─â un r─âspuns