Ziua mondială de combatere a SIDA 2020 😷

Distribuiți

➰Ziua Mondială de Luptă Împotriva SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din anul 1988, oferind oamenilor din lumea întreagă oportunitatea de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi sprijin celor diagnosticați cu această infecție și de a-i comemora pe cei care au decedat datorită bolilor asociate SIDA.

➰Ziua Mondială SIDA este un prilej pentru partenerii publici şi privaţi, angajaţi în lupta împotriva acestei boli să ridice nivelul

de conştientizare şi de cunoştinţe despre statusul actual al pandemiei, precum şi o ocazie de încurajare a progreselor realizate în zona prevenirii transmiterii HIV/SIDA, a tratamentului şi a îngrijirii, atât în ţările cu rată crescută a prevalenţei cât şi în celelalte ţări din lume.

SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite) este o afectiune provocata de virusul imunodeficientei umane, HIV, care ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.

Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, in urma infectiei, declanseaza Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA).

Este important de retinut ca nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifesta si SIDA.

Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor infectate cu HIV si conduce la o expunere marita catre infectii sau catre anumite forme de cancer.

Principala cazuza a contaminarii cu virusul HIV/SIDA este interactiunea cu o  persoana seropozitiva la HIV care, insa, nu prezinta in mod obligatoriu semnele bolii.

Simptomele infectiei 😷
Infectia acuta – Simptomatologie nespecifica ce poate aparea pe parcursul primei luni de la contactul infectat. Infectia HIV este rareori diagnosticata in aceasta perioada. Aceasta primo-infectie ia aspectul unei mononucleoze infectioase:

▪ febra care poate dura si o luna;

▪ tumefactie a ganglionilor limfatici;

▪ curbaturi, dureri articulare;

▪ eruptie cutanata care evoca o rujeola – sau uneori urticarie;

▪ disfagie (greutate la inghitit) dureroasa.

In cursul acestei faze au mai fost descrise si candidoze acute, care afecteaza mucoasele, ca si ulceratii bucale. Mult mai rar survin manifestari neurologice: meningita acuta limfocitara, paralizie faciala, mielopatie, neuropatie periferica, encefalita. Aceasta primo-infectie dispare spontan in aproximativ o luna.

Diagnosticarea infectiei cu SIDA 🔬
Se efectuează  un test ELISA. Daca testul este pozitiv, se efectueaza un test Western Blot de confirmare. Daca ELISA este negativ insa exista suspiciune clinica sau epidemiologica de infectie HIV recenta, fie se efectueaza incarcatura virala, fie se repeta testul ELISA.

 Tratamentul infectiei cu SIDA💉
Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiretrovirale care actioneaza in diferite etape ale replicarii virale. Tratamentul infectiei HIV este intotdeauna combinat (bazat pe asocieri medicamentoase), administrandu-se mai multe antiretrovirale pentru a se asigura blocarea mai multor mecanisme de replicare virala.

Scopul campaniei este de conștientizare a populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală.

Campania isi propune ca obiective  accesul necondiţionat la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport social; reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV; informarea şi educarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.

Leave a Reply